top of page
Gegeten op
startdag!
Voedselpakket

Gezien zelf voedsel kweken, kopen of verkopen in principe verboden is in het vluchtelingenkamp, is iedere vluchteling aangewezen op voedselhulp van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

Eén keer per maand kunnen vluchtelingen een hoeveelheid voedsel afhalen voor hun gezin in het verdeelcentrum (zie foto boven). Dit pakket bestaat uit: olie, zout, droge bonen, maisbloem en af en toe zeep. De hoeveelheden zijn heel beperkt, net voldoende om te overleven.

Vooral voor psychiatrische patiënten vormt de strikt minimale hoeveelheid voedsel een probleem. Hun medicatie werkt immers pas optimaal als ze ook voldoende voedsel innemen.

Het voedselpakket dat jullie aten op de startdag was eigenlijk een vrij luxueus voedeselpakket. Tonijn, zoete maïs, confituur, mayonaise, ananas, eieren en vers brood … daar kunnen de vluchtelingen in Nyarugusu alleen maar van dromen…

Labels op blikjes startdag

John met voedselpakket
Vluchtelingenkamp
Ration Challenge
Gezien op
startdag!

In de VS, VK en Australia wordt jaarlijks een ration challenge georganiseerd. Deelnemers engageren zich om een week lang hetzelfde rantsoen te eten als Syrische vluchtelingen krijgen in een vluchtelingenkamp in Jordanië.
 
Het is een bewustmakingscampagne die deelnemers motiveert om fondsen te werven voor vluchtelingenprojecten. 

Een idee om zelf zo’n challenge te organiseren en je collega’s uit te dagen om mee te doen? 

Dit is wat je dan gemiddeld per dag mag eten:

 

Droge rijst: 271 g

Bloem: 57 g

Droge linzen: 24 g

Bruine bonen: 57 g

Droge kikkererwten: 12 g

Sardienen in blik: 17 g

Plantaardige olie: 42 g

Drinken = kraantjeswater

Voedselpakket

Congo cookbook


Met het weinige dat ze krijgen van het VN Wereldvoedselprogramma en de groenten die ze toch hier en daar proberen te kweken in het kamp (ook al mag het niet), proberen zowel Congolese als Burundese vluchtelingen zo veel mogelijk gerechten te bereiden uit hun thuisland. Op deze site vind je een hele verzameling recepten (honderden!) uit heel Afrika. Daarnaast krijg je ook achtergrondinfo over Afrikaans koken, de rol van de vrouw, geschiedenis en cultuur, Afrikaanse spreuken, citaten uit historische teksten, enz. 

De gerechten staan mooi gesorteerd per hoofdbestanddeel.
 

Congo Cookbook

Voedsel
Assante bier

Een artisanaal Belgisch bier met een Afrikaans verhaal. Koop je dit bier van Fracarita Belgium, dan steun je onze partners in Rwanda en Oost-Congo. 

 

Online bestellen. 

Assantebier online bestellen

Kookbundel Tanzania

Wil je graag een gerecht uit het gastland van de vluchtelingen? 

Machteld Van Den Noortgate, leerkracht Viso Cor Mariae in Brakel, sprokkelde enkele jaren geleden heel wat lekkere Tanzaniaanse gerechten bij elkaar voor de Zuidactie: soepen, Tanzaniaanse broodjes, oliebollen, rijstschotels en noem maar op. Je vindt er ook info over de Tanzaniaanse eettradities.

Hibiscusthee

Hibiscusthee wordt gemaakt van de gedroogde bloemkelken van de Afrikaanse hibiscus of Roselle. In Afrika wordt deze thee vaak op straat verkocht. Hibiscusthee is behoorlijk zuur. Voeg er daarom best wat honing, suiker of kaneel bij.  Hibiscusthee is aan te bevelen bij een hoge bloeddruk, te hoog (slechte) cholesterol en aderverkalking. Het verlicht maagproblemen en kriebelhoest. Af te raden tijdens zwangerschap en borstvoedingsperiode. 

Bereiding:

Normaal gezien ongeveer 80 g bloemetjes per liter thee, maar als je lang genoeg laat trekken maak je er veel meer mee! (de bloemetjes zijn nogal duur)

 

  • Bloemetjes samen met kaneel (ik gebruik speculooskruiden) en kruidnagel laten koken

  • Bloemetjes en kruiden eruit zeven

  • Suiker toevoegen naar smaak en nog eens later doorkoken.

 

Je kan naar wens ook munt, gember, vanille-extract of ananassap toevoegen.

De bloemen kan je los kopen of voorverpakt als theebuiltjes. Er bestaat ook hibiscussiroop.

 

Waar te koop?

Kasaka
Image by Mockup Graphics
bottom of page