top of page

Wat is een trauma?

8 op 10 mensen maakt ooit in zijn of haar leven een trauma mee. Dit is een zeer ingrijpende, heftige gebeurtenis waardoor je zo overweldigd wordt, waardoor er zo veel indrukken op je afkomen, dat je het moeilijk een plaats kan geven. Je hersenen kunnen het even niet meer aan. Je krijgt hierdoor psychische en lichamelijke klachten. Maar een mens is van nature uit veerkrachtig en komt dit trauma, na verloop van tijd, opnieuw te boven.

Explosie / Trauma
Wat is een trauma?
Wat is een posttraumatisch stresssyndroom?

Wat is een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS)?

 

In 10% van de trauma's is wat je hebt hebt meegemaakt zo indringend, zo (levens)bedreigend dat de gevolgen een heel grote en langdurige impact hebben op je dagelijks functioneren. Dan spreken we van een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). 

 

PTSS treedt vaak op bij mensen die geconfronteerd werden met een (dreigende) dood, levensbedreigende verwondingen of (seksueel) geweld. Dit kan als slachtoffer, maar ook als getuige van de situatie. Mensen met PTSS hebben maanden tot jaren na het trauma nog steeds klachten.  PTSS kan behandeld worden. In 67% van de gevallen is zelfs een volledig herstel mogelijk mits een professionele begeleiding.  

Kentmerken PTSS:

Op de vlucht
PTSS en vluchtelingen

Afbeelding: PTSS Nederland

PTSS en vluchtelingen 

 

Volgens PTSD UK kampen 4 op 10 volwassen vluchtelingen en 9 op 10 kinderen met een posttraumatisch stresssyndroom.

Vaak komen de eerste symptomen pas naar boven nadat de vluchteling een veilige plaats heeft gevonden en beseft wat hij/zijn heeft doorstaan. Voordien wordt de vluchteling voortgestuwd door zijn overlevingsinstinct en adrenaline. Dan wordt vooral rationeel nagedacht: hoe blijven ik en mijn gezin in leven. Emoties worden onderdrukt zo lang er gevaar dreigt. De trauma's komen meestal pas in het vluchtelingenkamp terug naar boven.  

Het dagelijks leven terug oppikken is voor gezinnen met PTSS heel moeilijk. Wat ze hebben meegemaakt ging ver over de grens van wat je als mens aankan. Professionele ondersteuning is cruciaal om dit alles te kunnen verwerken. 

Vluchtelingenkamp

PTSS bij vluchtelingen: 

4 volwassenen op 10

9 kinderen op 10

Hehaadelijk knock-out
Op de vlucht

Herhaaldelijk knock-out 

Wie op de vlucht slaat voor geweld loopt meestal niet één, maar meerdere trauma's op. Je wordt herhaaldelijk mentaal knock-out geslagen. 
Psychologische begeleiding is een must om dit te kunnen verwerken.

  1. Je maakt thuis iets extreem bedreigends mee, jij en/of je gezin is in levensgevaar. Je slaat daarom op de vlucht.
     

  2. De tocht naar veiligere oorden is niet zonder gevaar: je wordt bestolen, misbruikt, afgeperst, lijdt honger, kou, ... En je toekomst blijft extreem onzeker. 
     

  3. Je bent in veiligheid, maar wordt opnieuw geconfronteerd met grote uitdagingen: geen job, geen netwerk, andere cultuur, discriminatie, je verliest je sociale status, ... Nieuwe opdoffers.

Meer info? Tips

Meer info? Tips!

: beluister de podcastaflevering van "Vranckx & Byloo": "Blijft oorlog aan je kleven?"

Wat is een trauma? Eenvoudig uitgelegd:

Zelf testen of je PTSS hebt? 

bottom of page