Lager onderwijs
Film
Een toegankelijkere versie van de campagnefilm kan je bekijken in een volledig ondertitelde versie (rechts) en in een versie die zowel gedubd als ondertiteld is (links), afhankelijk van de doelgroep.
Impulsen rkg
De powerpoint van Inse Van Rossom die je te zien kreeg op de startdag kan je bekijken via haar padlet
Spel: vind de kleurencode!
Ilja Van Bockstaele uit basisschool Sint-Augustinus in Brakel maakte ook dit jaar weer een razend spannend Zuidactiespel!
Het spel bestaat uit zes opdrachten en een eindopdracht.
Bij elk spel ontrafelen de teams een kleurcode. Wanneer de leerlingen het antwoord denken te weten, laten ze dit keuren door de leerkracht.
Is de code goedgekeurd, dan krijgen de leerlingen de volgende opdracht.
Na de zes opdrachten krijgen de leerlingen de eindopdracht (Pixelart). Ze gebruiken de kleurcodes, die ze vonden in de zes opdrachten, om het juiste antwoord te vinden.
De teams hebben 60 minuten de tijd om alle codes te ontrafelen!
Gamebased learning
Tijdens de startdag lieten Tine Roobrouck en Liesbeth Borms, stafmedewerkers pedagogische begeleiding, je kennis maken met de mogelijkheden van "serious games" om het campagnethema over te brengen naar leerlingen uit de derde graad lager onderwijs of uit het secundair onderwijs. Hun powerpoint kan je hier bekijken:
ICT Spel
Meester Tim uit basisschool Sint-Augustinus in Brakel maakte een leuk spel waarin leerlingen iets bijleren over Tanzania terwijl ze hun ICT-vaardigheden aan het inoefenen zijn.
Lespakketten
-
Helena Heyerick uit BuSo Emmaüs Machelen werkte een doe-activiteit met ontwikkelingsdoelen uit voor haar doelgroep rond de begrippen "vluchten" en "thuis".
-
Plan België werkte een lespakket uit rond het leven van kinderen in het vluchtelingenkamp van Nyarugusu, waar ook onze campagne over gaat. De "360° Virtual Reality" belevenis staat helaas niet meer online, maar het lespakket "Mijn nieuwe thuis" is wel nog zeer bruikbaar voor derde graad basisonderwijs.
-
De Belgische afdeling van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) maakte lesmateriaal voor 6-9 jarigen en 9-12 jarigen.
-
Het Rode Kruis maakte het lespakket "Vluchten doe je niet zomaar" voor de derde graad lager onderwijs.
Inspiratielijsten:
-
Het Documentatiecentrum Mondiale Solidariteit van de provincie Oost-Vlaanderen maakte een "inspiratielijst migratie en vluchtelingen". Zie vanaf p.2 voor het basisonderwijs.
-
Ook Kleur Bekennen maakte een inspiratiebundel migratie. Zie vanaf p.1 voor het basisonderwijs.
-
De provincie West-Vlaanderen zorgde voor een materialenlijst rond de thema's oorlog, vrede, diversiteit en racisme.