top of page

Beeld je even in:

Op een dag trek je de voordeur achter je dicht.

Hoe lang blijf je weg?

- Geen idee.

Kom je ooit nog terug?

- Niemand die het weet. 

Wat wel duidelijk is, is dat je moet vertrekken om je eigen leven en dat van je gezin te redden.

Een andere optie is er niet...

Rugzak

Massaal op de vlucht

Zo'n 110 miljoen mensen trokken hun voordeur dicht en zijn momenteel noodgedwongen op de vlucht. Dit is ongeveer 10 keer het inwonersaantal van ons land. Sinds de Tweede Wereldoorlog waren nog nooit zo veel mensen op de vlucht als nu. Eén op 74 mensen wereldwijd.

statistiek vluchtelingen
Massaal op de vlucht

"Waar olifanten vechten, wordt het gras vertrapt"

Afrikaans spreekwoord

Het gras, dat zijn mensen die niet om deze conflicten hebben gevraagd. Mensen uit Afghanistan, Syrië, Oekraïne, Gaza, Congo, ... die willen overleven, en dus vluchten. Geen echte vrije keuze, maar de enige uitweg voor zichzelf en hun gezin.

Olifanten
Waar olifanten vechten...

Iedereen naar Europa?

Nee. 7 op 10 vluchtelingen trekt de grens over naar een buurland en wacht daar tot een veilige terugkeer mogelijk is. Het Afrikaanse Tanzania vangt bijvoorbeeld al decennialang vluchtelingen op uit Congo en Burundi. De meeste vluchtelingen blijven dus in hun eigen regio. Gevolg: het zijn de landen die het financieel al moeilijk hebben, die het gros van de vluchtelingen opvangen. Vergelijking België-Tanzania (pdf).

Op de vlucht

Foto: Ggia, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Iedereen naar Europa?

Vluchten? Ver van mijn bed...

 

Hoefde je nog nooit te vluchten, dan is het heel moeilijk om je in te beelden hoe het zou zijn mocht je dit toch overkomen. Een filmpje van Save The Children toont een mogelijk scenario, mocht het toch gebeuren.

Foto: Ggia, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Amnesty International liet enkele Nederlanders in de huid kruipen van een Syrische vluchteling, door hen onder hypnose het verhaal van die vluchteling te brengen. 

De Evangelische Omroep laat je in de schoenen kruipen van een Syrische vluchteling en schotelt je de keuzes voor die die persoon moet maken tijdens zijn of haar vlucht.

vluchtelingentest

Vlucht en trauma

Het geweld in hun thuisland en de ontberingen tijdens hun tocht laten heel wat vluchtelingen zwaar getraumatiseerd achter.

4 op 10 volwassen vluchtelingen en 9 op 10 kinderen moet verder met een posttraumatisch stress-syndroom. 

Lees meer...

John en familie
Ver van mijn bed?
Vlucht en trauma
Vluchtelingenkamp

Congolees koppel bouwt een tent op na hun aankomst in het vluchtelingenkamp van Nyarugusu, Tanzania  

bottom of page